Velg riktig lyskilde

Når man skal velge lyskilde (lyspære) er det flere faktorer som spiller inn i tillegg til pris og levetid. Lyskildens egenskaper som styrke, farge og evnen til å gjengi farge.

Man bør ta hensyn til at de ulike rommene stiller ulike krav til lyskilden.

Lyskilder (lyspærer) kan deles inn i tradisjonelle glødelamper, halogenlamper, damplamper, sparepærer (inkluderer også lysrør) eller LED.

Når glødelampen nå er utfaset, hva og hvordan skal man velge?

Start alltid med å velge lysstyrken. Har du brukt for mer eller mindre lys der lyspæren skal benyttes? Hvis du for eksempel har en 60w glødelampe nå og vil ha litt mer lys, velger du en lyspære på 800-1000 lumen. Velger du halogenlampe vil strømforbruket være tilnærmet det samme. Velg så lysfargen, denne burde ligge mellom 2.700-3000 K. 2.700 K er det samme som en glødelampe, og gir ett ”varmt lys”, mens 3.000 K blir mer hvit og kan være ett godt alternativ til en leselampe. Sist må man se på fargegjengivelse, skal lyspæren benyttes i en kjeller eller gang kan du bruke en lyspære på Ra 80-95 . Skal lyspæren brukes et sted hvor fargegjengivelse er viktig, som kjøkken eller som arbeidslampe bør Ra være over 90.

Sparepære

Halogenlamper

LED lamper

Sparepærer består at lysrør og leveres i de fleste former og størrelser.Halogenlamper leveres i de fleste former og størrelser. 12V halogenlamper er rundt 50% mer energieffektive en tilsvarende 230V halogenlamper.LED lamper består av en eller flere lysdioder og en ”chip”.
+ Har ett lavt energiforbruk, er billige i innkjøp kombinert med lang levetid.+ Har god fargegjengivelse og varmt lys. Tender umiddelbart og er billige i innkjøp.+ Har ett lavt energiforbruk. Tender umiddelbart, har en lang levetid og er ufølsomme for rystelser og vibrasjoner.
- Ikke alltid optimal fargegjengivelse. Kan ha lang oppvarmingstid. Inneholder kvikksølv og må avleveres på miljøstasjon.- Bruker nesten like mye strøm som tradisjonelle glødepærer, blir meget varme og har dårlig holdbarhet.- Dyr i innkjøp. Kvaliteten varierer – Styr unna billig produkter.
Levetid: 1.000 timerLevetid: 2-5.000 timerLevetid: 20-40.000 timer
Ra: 80-85Ra: >90Ra: 80-95
Kelvin: 4.000Kelvin: 3.000Kelvin: 2.700-3000

Vurdering av lysets egenskaper som styrke, farge og evnen til å gjengi farge måles dette i Lumen, Kelvin og Ra.

Lumen - Lysets styrke

Jo høyere lumen, jo mer lys.

På tradisjonelle glødelamper ble lysstyrken angitt i lyspærens forbruk for eksempel 60 Watt. Men watt-forbruket forteller ikke hele sannheten, derfor skal man benytte lumen.

Kelvin - Lysets farge

Lysets egen farge blir angitt i ”grader” Kelvin. Kelvinskalaen vi bruker går fra 1.000 til 10.000 grader Kelvin, hvor dagslys er rundt 6.500 K.

Kelvin skalaen er oppbygget slik at rødt / varmt lys har en lav kelvin verdi og blått lys har en høy kelvin verdi.

Lyspærer til bolig har en temperatur mellom 2.700 K og 4.000 K.

Ra - Lysets evne til å gjengi farger du ser

Fargegjengivelsen er en lyskildes evne til å gjengi farger i forhold til dagslyset, og måles i Ra indeks som har en skala fra 0-100, hvor 100 Ra er dagslys, altså optimal fargegjengivelse.

Lyspærer til bolig ligger mellom Ra 80 - Ra 100.

Glødepærer og halogenlys ligger nærmest med en verdi på 98-99, mens sparepærer og LED normalt ligger mellom 80-90.