Varmepumper

Varmepumper er en av de mest populære og energieffektive oppvarmingsløsningene på markedet i dag. Installasjon av en varmepumpe kan bidra til å redusere strømregningen din og samtidig gi et behagelig inneklima. Her får du tips til hva du bør tenke på når du skal velge varmepumpe for deg og dine behov.

Varmepumpe guide

En varmepumpe er en praktisk og energieffektiv måte å varme opp boligen på kalde vinterdager eller kjøle ned boligen om sommeren. Den gjør det derfor mulig å holde en jevn temperatur i hjemmet eller på hytta gjennom hele året. I tillegg vil varmepumpen rense luften for støv, bakterier og pollen, og forbedrer dermed inneklimaet. Ved kjøling av boligen, vil en varmepumpe være mer effektiv da den kjøler ned luften framfor å kun flytte på den – som en tradisjonell vifte gjør. Den bruker også mindre energi enn en aircondition.



Hva bør du tenke på når du skal velge varmepumpe?

Det finnes mange ulike varmepumper fra ulike merkevarer på markedet, og det kan være vanskelig å vite hvilke modeller som faktisk passer dine behov. Vi har forsøkt å samle en oversikt over hva du bør ta stilling til når du skal velge varmepumpe.


Modell, plassering og type bolig

Har du en leilighet eller en større enebolig? Har du åpen stue- og kjøkkenløsning, flere etasjer eller skråtak? Dette er med på å påvirke hva slags varmepumpe du bør ha og plasseringen av den. Husk at en varmepumpe også krever en utedel som må ha plass på veggen eller bakken utenfor boligen.

Det finnes flere ulike modeller på markedet i ulikt design, farger og fra ulike leverandører. Noe av det viktigste du bør tenke på når du skal velge varmepumpe er hvilken modell som passer din bolig og hvor du skal plassere den. Varmepumper kommer i to utgaver, gulv- og veggmodell. Veggmodellen er den som kanskje de fleste har et forhold til. Den plasseres høyt på veggen og egner seg spesielt godt dersom du har lite gulvareal, eller en bolig med flere etasjer. Dersom du velger en veggmodell bør den plasseres et sted den kan sirkulere mest mulig luft som i en åpen stue eller åpen trappeoppgang.

En gulvmodell vil i motsetning til veggmodellen, ikke å stå høyt på veggen. Som en panelovn vil den stå nede langs listen og kan for eksempel stå under et vindu. Gulvmodellene sender luft både under langs gulvet og fra toppen og ut i rommet, som gjør den spesielt egnet for boliger med kalde gulv. For optimal ytelse og best sirkulering av luft, krever den at du ikke har mye møbler foran den. Har du for eksempel skråtak der det er mest optimalt med varmepumpe, er det gulvmodellen du skal gå for. I dag finnes det også gulvmodeller som kan delvis bygges inn i veggen. Har du for eksempel leilighet eller en mindre bolig og ønsker en gulvmodell, kan dette være en fin løsning for å ikke oppta for mye plass.

Boligens størrelse har også mye å si for hvilken varmepumpe du bør ha. Har du en mindre bolig, trenger du ikke nødvendigvis den med høyest effekt. Du bør derfor se på hvilke varmepumper som egner seg til arealet i din bolig.



  • Varmepumpe med vedlikeholdsvarme

    Vedlikeholdsvarme



    Varmepumper er ikke bare for å varme eller kjøle boligen når du er der, men også vedlikeholde temperaturen når det er kaldt ute og du ikke er der. Enkelte varmepumper kommer med en funksjon for vedlikeholdsvarme. Ved å bruke denne funksjonen vil varmepumpa sørge for at hjemmet eller hytta har en jevn temperatur og hindre frostskader.

  • Støynivået på varmepumper

    Støynivå på varmepumper



    Alle maskiner vi har i huset, vil lage noe form for lyd. Når du skal se på varmepumper, kan det derfor være lurt å se etter hvor mye desibel (dB) den har. Til sammenligning har en oppvaskmaskin en gjennomsnittlig dB på 42-45, mens en støvsuger har mellom 55-80 dB. På en varmepumpe vil utedelen og innedelen ha ulik dB da utedelen ofte har høyere støynivå enn innedelen. I tillegg vil desibelen variere ut ifra hvilken styrke du har gående på varmepumpen. Derfor er det også ofte desibel oppgitt med et spenn fra laveste desibel til den høyeste.


Har du sett på spesifikasjonene på varmepumper, har du kanskje sett SCOP og SEER som punkter på listen. Her har du en forklaring på betydningen av disse verdiene:


SCOP (Seasonal Coefficient of Performance)

SCOP indikerer hvor mye varmeenergi varmepumpen produserer i forhold til strømforbruket i løpet av et år. Hvis en varmepumpe for eksempel har en SCOP på 4, betyr det at for hver kWh strøm den bruker, gir den deg 4 kWh varme. En høyere SCOP-verdi betyr at varmepumpen er mer effektiv, i gjennomsnitt gjennom en sesong. Dette vil resultere i en lavere strømregning når varmepumpen er i bruk. Varmepumpeprodusenter oppgir SCOP-verdier for middels klima, men ettersom vinteren i Norge kan bli veldig kald, er det viktig å se på SCOP-verdier for kaldere klima. Denne er ofte lavere enn for middels klima og bor du et sted hvor det kan bli veldig kaldt, er det derfor lurt å velge den med høyest SCOP-verdi for dette klimaet. Dette vil gjøre den mer effektiv og billigere å bruke i det lange løp.


SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio)

SEER er en annen betegnelse man bør ha et forhold til når man skal velge varmepumpe. I motsetning til SCOP, viser SEER-verdien hvor effektiv varmepumpen er til å kjøle ned hjemmet ditt i sommerhalvåret. Hvis en varmepumpe har SEER på 4, betyr det at for hver kWh strøm den bruker, gir den deg 4 kWh kjøling.



Varmepumpehus og kanal på veggen

Husk tilbehøret!

Hvis du vil at varmepumpa skal leve så lenge som mulig og forhindre trøbbel når det er dårlig vær og vind, er det lurt å sørge for at du har tilbehøret du trenger.

For å unngå slitasje på utedelen kan du blant annet sette opp et varmepumpehus. Denne er konstruert til å holde snø og regn unna varmepumpens utedel, slik at levetiden forlenges. Da slipper du at løv og snø legger seg over og i utedelen. I tillegg vil den avrime fortere når den står i et varmepumpehus.

Utedelen vil dryppe fra seg med kondensvann og det kan derfor være lurt å ha en plan for hva du skal gjøre med dette vannet. Et kondensvannbrett vil lede kondensvannet bort fra varmepumpens utedel, slik at for eksempel is ikke bygger seg opp i utedelen på vinterstid.

Når man monterer varmepumpe kan man måtte ha kanaler på husveggen som rommer kabler og rør fra utedel til innedel. Disse kanalene finnes i sort, hvit og grå, og gjør at du kan velge den fargen som passer husveggen best slik at de blir minst mulig synlig.

Sjekk tilbehøret her



Alle våre varmepumper



Bestill ferdig montert varmepumpe med SpotOn

En varmepumpe må installeres av en elektriker med F-gass sertifisering. Du kan bestille ferdig montert varmepumpe gjennom vår tjeneste SpotOn og få installasjon og varmepumpe til fastpris. Jobben blir gjort av lokale, kvalifiserte elektrikere med F-gass sertifisering som vi har håndplukket på forhånd så du slipper å bruke tid på det.


1. Gå til spoton.no her


2. Velg varmepumpen du ønsker. Husk at alt leveres med vår fastprisgaranti!


3. Svar på spørsmålene.


4. Nå har du en fastpris i bunn av skjermen. Legg til i handlekurv og legg inn postnummer.


5. Velg tidspunkt som passer deg og bestill.


Vanskelig å svare på spørsmålene? Vi tilbyr gratis videobefaring der du kan peke og forklare til en av våre eksperter og deretter motta et uforpliktende tilbud.



Relaterte artikler