Strømsparing i smarthus

Med smarthusteknologi kan selv styre temperatur og lys, du kan sette på musikk i rom du ikke oppholder deg i og du kan lukke opp døra for sjåføren som leverer mat til dere mens du enda sitter på jobb. Men investerer du i smarthus, kan du faktisk også spare penger!

Du har kanskje vokst opp med et evig mas om å huske å skru av lyset når du går ut av et rom og ikke minst når du går ut døra for dagen. Panelovner skulle senkes, og dro man på ferie var det ekstremt viktig å huske varmtvannstanken og varmekablene. Det er kanskje ikke så rart for den største strømtyven vi har i hjemmene våre, er oppvarming. Og om man klarer å regulere energibruken på dette feltet, er det faktisk en del penger å spare.


Strømsparing i smarthus toppbilde
Fang strømtyvene: Den største strømtyven vi har i hjemmene våre, er oppvarming. Klarer man å regulere energibruken på dette feltet, er det faktisk en del penger å spare.

Varmestyring i smarthus - ta kontroll

Smart sparing

Litt av det samme skjer når vi holder et rom varmt selv om vi ikke er hjemme. Men mange har sikkert lært at man ikke sparer noe særlig på å skru ovner og varmekabler opp og ned etter eget forgodtbefinnende, og at man derfor likeså greit kan holde samme gjennomsnittstemperatur uansett. Vel, med nye ovner og varmesystemer er ikke dette lenger en sannhet. Og strømsparing er i fokus som aldri før, både for oss forbrukere og for produsentene.

Strømsparing i smarthus få støtte

Få støtte

For at enda fler skal ha fokus på energiforbruket vårt, har det kommet en rekke støttetiltak. Gjennom ENOVA kan du i dag få støtte til en hel rekke tiltak som vil hjelpe på inneklima så vel som strømregningen. Dersom du for eksempel installerer et varmestyringssystem kan du få opp til 4000,- i støtte.

Om det blir lønnsomt i lengden er jo selvsagt et regnestykke man må ta, men som en hovedregel sier man at man sparer rundt 5 prosent for hver grad innetemperaturen senkes. Når du har et automatisk system, kan du i tillegg senke temperaturen ganske betydelig om natta og når du er borte over lengere tid, noe som igjen vil kunne gi en mer betydelig besparelse. Tatt i betraktning at et varmestyringssystem er en relativt rimelig å anskaffe, vil man kunne se at dette kan være en lønnsom investering – både for miljøet og lommeboka.

Strømstyring i smarthørt - full oversikt

Full oversikt

Det er noe som heter at man må bruke penger for å tjene penger. Her er ikke det helt korrekt, men at det kan hjelpe på å investere litt for å spare penger på sikt, det er nok tilfelle. Noen enkle strømsparetips kan være:
- Bytt til moderne, strømsparende panelovner som har innebygd timer og kan variere mellom dag- og nattetemperatur.
- Invester i en rentbrennende vedovn
- Bytt ut gamle lyspærer med LED-pærer
- Legg inn dimmebrytere i rom der du ikke ønsker eller trenger like skarpt lys hele tiden.
-Vær OBS på energimerkingen på nye elektriske produkter, særlig hvitevarer.

Ingen av disse tiltakene gjør huset ditt veldig mye smartere, men som strømsparende tiltak vil de ha en funksjon. Dog finnes det langt større innsparingsmuligheter ved mer omfattende endringer i huset. Varmepumpe, vannbåren varme og varmestyringssystemer med sensorer i alle rom. Og med disse systemene følger også en hel del tilleggsfunksjoner som gjør at du kan sjekke om kaffetrakteren fortsatt står på, eller å skru av lyset på loftet uten å ta turen opp igjen.