Oppussing og renovering av kjøkkenet

Skal du pusse opp kjøkkenet og usikker på hvor du skal starte? Ved oppgradering eller renovering av husets hjerte bør både belysning, sikkerhet og det elektriske stå i fokus. For du vil jo ha godt arbeidslys når du hakker grønnsaker og ha enkel tilgang på en stikkontakt til kjøkkenmaskinene. Vi gir deg rådene du bør ta med deg når du skal renovere eller pusse opp kjøkkenet.
  • Oppussing av kjøkkenet starter her

    Foto: @kaxlund.bolig | Sist oppdatert: 2. januar 2025


    Når du skal pusse opp eller renovere kjøkkenet, anbefaler vi å planlegge det elektriske. Tenk gjennom hvor du ønsker stikkontakter, hvilken type belysning du trenger, og om det er behov for økt sikkerhet.

    Å pusse opp kjøkkenet kan være en kostbar affære, men det trenger ikke å være det. En enkel måte å fornye kjøkkenet på, er ved å male eller bytte ut skap- og skuffefronter. Nye farger, fronter eller knotter gir kjøkkenet et løft på en rimelig og enkel måte. I tillegg kan du oppgradere belysningen for å skape et mer moderne uttrykk.

Belysning på kjøkkenet

Belysningen på kjøkkenet skal tilfredsstille flere behov, og må fungere enten du trenger godt arbeidslys eller hyggelig stemningslys når du samler familien til middag. Når du planlegger nytt kjøkken, kan det være lurt å også planlegge for belysning. Kan noen av overskapene erstattes med for eksempel en spotskinne for å få det mer luftig? Hva slags belysning under overskapene ønsker jeg? Og vil jeg at dette skal kunne styres fra mobilen?

En kombinasjon av ulike lyskilder er ofte nødvendig. Mange velger dimbare downlights eller spotskinner som kan tilpasses ulike behov. LED-strips under overskap eller kjøkkenbenk gir både funksjonell og stemningsfull belysning. I overskap med glassdører kan detaljbelysning med LED være en flott touch. Disse løsningene kan også monteres som smartbelysning, slik at du styrer alt fra mobilen. Mulighetene er uendelige – det er kun fantasien som setter grenser. I vår guide kan du lese mer om belysning på kjøkkenet.



  • LED-striper som benkebelysning
  • Spotlights i stedet for overskap

Enkel tilgang til stikkontakter

På et eldre kjøkken er det mye som kan virke rart og lite praktisk i forhold til matlagingen. Når du skal pusse opp kjøkkenet har du en gyllen anledning til å planlegge for det praktiske. Hvor skal kaffemaskinen stå? Hvor jobber du mest med kjøkkenmaskiner? Planlegg plasseringen av stikkontakter ut fra behovene dine. En god tommelfingerregel er én stikkontakt for hvert kjøkkenapparat med fast plass og to stikkontakter for hver andre meter med kjøkkenbenk. Sammen med en elektriker kan du finne ut hva som er mulig å gjennomføre. Det kan være smart å kontakte en elektriker før du kjøper nytt kjøkken.

Husk også at stikkontaktene kan bidra til kjøkkenets uttrykk. Har du sorte detaljer på et moderne kjøkken? Da kan sorte stikkontakter med skarpe kanter være et godt valg. På et klassisk hvitt kjøkken kan hvite stikkontakter med avrundede kanter passe bedre. Se utvalget av stikkontakter her.

For fleksible løsninger kan du vurdere en pop-up-strømsøyle. Disse kan felles ned i benken eller inn i et overskap, og gir deg ekstra uttak når du trenger det. Når den ikke er i bruk, går den i ett med benkeplaten. De kan også inkludere USB-innganger eller trådløs lading. Se utvalget av pop-up strømsøyler her.



  • Sort stikkontakt på moderne kjøkken
  • Pop-up strømsøyle er praktisk på kjøkkenbenken

Ny induksjonstopp og komfyrvakt

Mange ønsker å bytte ut gamle komfyrer eller platetopper med induksjonstopp. Husk at en induksjonstopp trekker mye strøm og ofte krever en egen kurs. Dette bør ordnes før vegger males og kjøkkenet monteres. En komfyrvakt er også en viktig sikkerhetsfunksjon. Den slår av komfyren hvis det oppstår fare for overoppheting eller brann. Husk at det er lovpålagt med komfyrvakt når du legger opp en ny kurs til platetoppen. Dette kan vi hjelpe deg med.


Varme på kjøkkenet

Renoverer du hele kjøkkenet og skal legge nytt gulv? Da anbefaler vi å legge varmefolie for å sikre en behagelig temperatur. Varmefolie gir jevn varme og hindrer kalde gulv. Har du et stort kjøkken og trenger ekstra oppvarming? Da kan panelovner være et godt alternativ. Velg en ovn som passer til rommets størrelse – en tommelfingerregel er cirka 70W per kvadratmeter. For eksempel vil et kjøkken på 12 m² trenge en panelovn på rundt 800W.


Smarte løsninger

Et moderne kjøkken kan være fylt med smarte løsninger som gjør hverdagen enklere. Har du valgt hvitevarer som kan kobles til WiFi, slik at de kan styres via mobilen? Hva med smart belysning eller varme som kan justeres før du kommer hjem fra jobb? Det finnes mange varianter av smarte dimmere, termostater og sikkerhetsprodukter. Hva du bør velge, avhenger av dine behov og hvilket system du foretrekker. Snakk med en elektriker eller en av våre eksperter for råd og veiledning.



Les mer om oppussing: