Kan smarthus være noe for deg?

Lurer du på om smarthus er noe for deg? Og hva er det sånn egentlig? På denne siden kan du lære litt mer om hva smarthus er og ikke minst hva det kan gjøre for deg. Vi guider deg gjennom fordeler med bruk av ulike smarte løsninger, forklarer begreper og svarer på vanlige spørsmål knyttet til temaet.

Full oversikt med smarthus

FULL OVERSIKT: Med smarthus får du full oversikt, og alt kan styres fra mobilen. Samboerparet og instagramprofilene Espen og Karoline hadde lite kunnskaper om smarthus da de startet opp. Nå har de kommet langt på vei med å forvandle sitt 80-talls hus til et moderne, smart hjem.


Hva kan smarthus gjøre for deg?


Komfort og sikkerhet

Sensorer og automatikk gjør et smarthus til et mer komfortabelt, sikkert og økonomisk hus. Med én enkelt app kan du kontrollere lys, varme, dørlås, persienner og garasjeport fra hvor som helst, når som helst. Du kan gjøre innstillinger som gir deg følelsen av å ha din egen personlige assistent; hva med for eksempel å ha gardiner som automatisk trekkes til side om morgenen, musikk som skrur seg på når du kommer inn i et rom og en garasjeport som åpner seg i det du kjører inn på gårdsplassen? Det er komfort i hverdagen! Du kan også sjekke i appen om inngangsdøra er låst, og motta varsel når barna låser seg inn etter skolen. Er du bortreist i helgene eller på ferie, kan du skru av og på lyset i huset for å signalere at du er hjemme og på den måten kanskje unngå besøk av uvedkommende.


Strømsparing

I tillegg til økt komfort og sikkerhet, så er smarthus også strømbesparende. Du kan unngå unødig bruk av strøm ved at varmen i huset skrus automatisk ned når du forlater huset om morgenen. Strømbruken kan også styres til gunstige tidspunkter når strømprisen er lavere. Det lønner seg for eksempel å legge oppvarming av varmtvann til en annen tid på døgnet enn akkurat når hele Norge dusjer på morgenen. Du kan også få systemet til å styre unna de høyeste strømtoppene ved å midlertidig "koble av" enheter når nye enheter tas i bruk. Kanskje er det for eksempel hensiktsmessig at varmekablene på badet skrus av akkurat mens du bruker komfyren. Det fine med smarthus er at det kan tilpasses deg og dine behov, og det byr på uendelig mange både praktiske og personlige løsninger.



Med smarthus får du full oversikt

I et smarthus er elektriske komponenter og funksjoner satt i system, slik at du enkelt kan styre og kontrollere dem fra ett sted. Med smarthus får du full oversikt, og alt kan styres fra mobilen. Å starte med smarthus krever ingen forkunnskaper. Du trenger ikke være spesielt teknisk anlagt, og heller ikke ha særlig interesse for elektroniske duppeditter. Det fine med smarthus er at det kan tilpasses deg og dine behov, og kan være så omfattende eller så enkelt som du vil. Med andre ord velger du selv om du vil ha «hele» huset koblet på nett, eller om du for eksempel kun vil ha et enkelt oppsett for å spare strøm. Smarthus er for alle, uavhengig av kunnskapsnivå og teknisk interesse!
Smarte løsninger blir mer og mer vanlig i norske hjem, og stadig flere ting automatiseres og kan styres - til gode både for komfort og for lommeboka.



En god investering

Smarte løsninger er kommet for å bli, og på flere områder vil dette etter hvert ta mer eller mindre over for vanlige produkter. Det å forberede seg på utviklingen ved å velge smarte produkter er derfor en god investering, være seg om du bor i et eldre hus eller om du skal bygge nytt.



  • Hva er en smarthub
  • Smarthuben-hjernen i smarthuset

SMARTHUBEN
- hjernen i smarthuset

I smarthuset er smarthuben (også kalt gateway) hjernen bak det hele, som gjør at de ulike smarte enhetene dine kan snakke sammen. Innstillinger og oppgaver du ønsker at smarthuset skal utføre for deg gjøres i appen tilhørende smarthuben din. I det daglige er det derfor ikke smarthuben du forholder deg mest til. Smarthuben er relativt liten av størrelse, og ettersom denne heller ikke er noe du trenger å ha enkel tilgang på i det daglige så kan den plasseres ganske fritt i huset. Derimot lønner det seg å plassere den et relativt sentralt sted i huset for å sikre optimal rekkevidde til de ulike enhetene den skal kommunisere med. Se ulike smarthuber her



SMART VARMESTYRING
- effektivt for å redusere strømforbruket

Smart varmestyring er et hett tema i disse tider - og ikke uten grunn. De fleste husholdninger vil nemlig ha mye å spare på å optimalisere strømbruken sin. En strømsparepakke er en enkel og fin måte å starte på, og noe de aller fleste vil merke godt på strømregningen. Med en slik pakke får du kontroll på to av de tingene som bruker mest strøm i hjemmet ditt - varmtvannsbereder og gulvvarme, og du styrer automatisk unna tidspunktene med dyrest strøm. I tillegg til en smarthub består pakkene av en HAN-sensor, en smart termostat og et relé:


HAN-sensor/måleravleser

HAN-sensoren er en måleravleser som kobles til husets strømmåler i sikringsskapet. I appen på mobilen kan du se husholdningens totale strømforbruk i sanntid, i tillegg til historiske data. Se utvalget av HAN-sensorer/måleravlesere her.


Termostat

En smart termostat gir stabil temperatur, og både økt komfort og energibesparelse. Brukes gjerne til å sette opp automatiske scenarier, som for eksempel å senke temperaturen når du forlater huset eller å øke temperaturen når du våkner om morgenen. Du kan styre varmen enten i appen eller direkte på termostaten. Se smarte termostater her


Relé

Reléet lar deg styre strømforbruket til strømkrevende installasjoner, som varmtvannsberederen din. Slik unngår du å varme opp vannet når det er dyrest strøm. Det kan for eksempel lønne seg å stille inn varmtvannsberederen til å varme opp vannet klokken 12 på formiddagen i stedet for på morgenen, når alle dusjer og prisen er høy. Se releer her


  • HAN-sensor

    HAN-SENSOR: HAN-sensoren gir full oversikt over husholdningens totalforbruk av strøm. Se bruk i sanntid, og sjekk historikken.

  • Smart termostat

    TERMOSTAT: Få økt komfort og energibesparelse med en smart termostat. Du kan styre varmen enten i appen eller direkte på termostaten.

  • Smart varmestyring på mobilen

    MERKES PÅ STRØMREGNINGEN: "Styring av varmekabler gjennom smarthus-løsningen er tiltaket vi merker mest på strømregningen. Vi har full kontroll på alt fra varmepumpe til varmekabler, også når vi er på jobb og borte i helgene. Dette gjør at vi kan senke temperaturen, men allikevel komme hjem til et varmt hus." Espen.



  • Støtte fra Enova
  • Støtte til smart styring hjemme

FÅ INNTIL 10 000,- I STØTTE: Enovatilskuddet er en støtteordning for private husholdninger. Formålet med ordningen er å gi privatpersoner et initiativ til å gjennomføre tiltak for å bedre energibruken i egen bolig. Du kan få 35% av installasjonsutgifter, og maksimalt 10.000 kr i støtte. Dette forutsetter styringsautomatikk i boligen eller tilknytning til styringstjeneste. Systemet skal være installert (av elektriker) i din helårsbolig eller fritidsbolig i Norge. Les mer om støtten her.



Strømsparepakke – en enkel vei til lavere strømregning!

Med ferdige strømsparepakker er det enkelt å få kontroll på det totale strømforbruket. Med en strømsparepakke kan du i tillegg til varmestyring også koble til elbillader, smarte stikkontakter, lysstyring og mye mer som gjør hjemmet enklere, sikrere og smartere. Strømsparepakkene kvalifiserer for Enova-støtte, og kan bestilles ferdig montert her.


Jo mer du styrer, jo mer sparer du

  • Termostat

    Flere termostater hjemme?

    Har du gulvvarme i flere rom? Det lønner seg å bytte ut alle dine vanlige termostater med smarte. Se smarte termostater her.

  • Smart panelovn zigbee

    Smarte panelovner

    Ovner med smarthusfunksjonalitet har en rekke fordeler sammenlignet med konvensjonelle WiFi-ovner. Les mer om smarte ovner.

  • Smart varmestyring på mobilen

    Smartplugger

    Smarte veggplugger lar deg fjernstyre dine vanlige varmeovner. Enkelt og genialt! Se smartplugger her.



SMART BELYSNING

Lysstyring er gjerne det første folk tenker på når de hører ordet smarthus. Smart lysstyring handler enkelt og greit om å skaffe seg full oversikt og kontroll over belysningen i huset. En vanlig «bekymring» er at du med smarthus ikke lenger kan skru av og på lyset med fysiske brytere. Med smarthus får du derimot i pose og sekk; du kan styre lyset med mobilen fra sofakroken, på hytta, ja hvor du enn befinner deg - ELLER med den fysiske bryteren.

  • Startet med smart belysning
  • Styring av spotter

MANGE STARTER MED BELYSNING: «Når vi først startet med smarthus så vi på det som en kul gadget for å styre belysning på en enkel måte. Det startet i det små med styring av lyskilder, men vi oppdaget raskt at det var langt flere produkter vi ønsket å få koblet til smarthuben!" Karoline



Alt lys kan styres

Alt lys kan i utgangspunktet styres smart. Enten ved bruk av lyskilder med integrert smarthusfunksjonalitet eller ved hjelp av smarte dimme/bryter-aktuatorer som monteres i veggen (i en veggboks) og på den måten kobler lyskildene til smarthussystemet. Det finnes også trådløse brytere med ulikt antall kanaler som kan styre flere grupper/soner med lys. Disse bryterne kan plasseres hvor som helst, enten direkte på vegg, i en ramme eller de kan ligge løst.

Smart belysning er tidsbesparende, komfortabelt og stemningsgivende.

Smart belysning er også:

1. Atmosfæreskapende

Smart belysning er både komfortabelt og sørger for riktig atmosfære for enhver anledning. Riktig belysning gjør det lettere både å slappe av og gir deg fokus når du har behov for det. Det finnes også smarte lyskilder som lar deg leke med et nærmest uendelig utvalg av farger.

2. Kostnadsbesparende
Smart lysstyring bidrar til å redusere energiforbruket og gir en mer forutsigbar, og ikke minst lavere strømregning.

3. Trygghetsskapende
Smart belysning kan være med på å gjøre huset ditt tryggere. Ved å skru av og på belysningen i perioder hvor du ikke er hjemme, gjør du huset mindre attraktivt for innbruddstyver.



En enkel vei til smart lysstyring

Ser du for deg at det hovedsakelig er lys du vil styre og ønsker et enkelt oppsett - da kan Philips Hue være noe for deg. Dette er en enkel måte å oppgradere huset på, og du trenger ingen hjelp av elektriker for å komme i gang. Philips Hue har en egen Wi-Fi-basert hub, et bredt utvalg av lyskilder for bruk både inne og ute, i tillegg til brytere, sensorer og smartplugger. Se utvalget her



  • Velge Zigbee eller Z-wave?

    Zigbee eller Z-Wave?

    Zigbee og Z-Wave er begge protokoller som er bygget på mesh-prinsippet. Mesh vil si at enhetene dine kan snakke direkte med hverandre i tillegg til med smarthuben. På denne måten virker enhetene også som signalforsterkere, og bidrar stabilitet og økt rekkevidde i oppsettet. Skal du koble til mange lyskilder kan det være en god idé å bruke Zigbee, som både reagerer raskt og opererer med nær sagt ingen begrensning på antall lyspunkter/enheter som snakker sammen. Z-wave reagerer noe saktere, og overstiger man 5 enheter som man vil styre samtidig vil man oppleve en liten delay i responsen. Z-Wave utmerker seg derimot spesielt med tanke på rekkevidde og pålitelighet, og er svært godt egnet for styring av varme, modusbrytere, releer, smartplugger etc. Protokollen har støtte for maks 232 enheter. Dette er dog ikke noe de aller fleste husholdninger vil begrenses av.
    Det er vanskelig å si hvilket signal som er best da begge har sine fordeler og ulemper. I en smart verden skal man derimot egentlig ikke behøve å velge mellom signal, man skal velge mellom produkter. Flere av smarthubene som fås kjøpt hos Elektroimportøren støtter begge protokoller – både Zigbee- og Z-wave, og er kompatible med alle de store, kjente merkene. Du låses dermed ikke til å kun bruke én av protokollene. Velger du Athom Homey eller Futurehome som din smarthub, kan du bruke Zigbee og Z-Wave om hverandre.

  • Styring av smarthus

    Erfaring med smarthus

    "Vår erfaring med smarthus er at det finnes utrolig mange ting man kan styre og at det er et stort utvalg av produkter man kan velge mellom. Likevel opplever vi at det stort sett er veldig enkelt å få de ulike elementene til fungere sammen. Vi har fått testet flere type huber, og opplever at brukergrensesnittet uansett er ganske så oversiktlig. Smarthus oppleves i det hele tatt som både forutsigbart og driftssikkert." Espen.



SMART STYRING

Med sensorer kan du overvåke alt mulig i et smarthjem. Med disse plassert rundt i huset, vil du kunne måle blant annet bevegelse, brann, vannlekkasje, temperatur og fuktighet. Med smart styring kan du ha kontroll på temperatur, lys og lyd. Du kan registrere om dører åpnes eller lukkes når det egentlig ikke skal være noen i huset. Du kan også sørge for at huset alltid vet hvor du er gjennom din smarttelefon. Med en fjernkontroll kan du med et tastetrykk styre belysningen i hele huset, delt inn i soner. Se utvalget av smarte styringsenheter her



  • Moderne hus med smarte løsninger
  • Moderne hus med smarte løsninger

FORDELER MED SMARTHUS: "Det å spare strøm og få et enklere liv er absolutt to store fordeler med å ha et smarthus. Men jeg synes også at det er veldig estetisk med investeringene vi har gjort. Det har bidratt til å forvandle 80-tallshuset vårt til et nytt og moderne hus.» Karoline



Flere vanlige spørsmål om smarthus

Hva menes med automasjoner og stemninger?
Når du hører smarthus hører du ofte også snakk om "automasjoner og stemninger". Men hva er det egentlig? En automasjoner at systemet utfører en handling, valgt av deg, basert på at en hendelse skjer. For eksempel kan du lage en automasjon som sier at garasjeporten skal åpnes idet bevegelsessensoren registrer at at du kommer kjørende inn på gårdsplassen, eller som skrur på lyset i gangen når poden våkner på natten og trår i trappen. En stemning(også kalt scene) derimot, er en lysinstilling som har en spesiell funksjon eller uttrykk. For eksempel kan du ha en modus som heter "hjemmekontor" som gir deg kjølig og klart lys når du skal konsentrere deg, og en annen "kveldsmodus" hvor all belysning i huset dimmes ned og får et varmere lys når du skal slappe av.

Hvordan sparer jeg strøm med smarthus?
Det er mye penger å spare på å styre både oppvarming og belysning. Det å styre bruken ut ifra faktiske behov og til tidspunkter hvor strømprisene er gunstige, vil utgjøre en stor forskjell hos de aller fleste husholdninger. Både lys og varme bør skrus av/ned når vi ikke er til stede. Oppvarming av varmtvann og gulvvarme, som er noe av det vi nordmenn bruker mest strøm på, bør gjøres på tidspunkter hvor strømprisene er på sitt laveste. Det kan også være mye å hente på å ikke ha for mange strømkrevende enheter gående samtidig, slik at du fjerner de høyeste strømtoppene. Alt dette fikser et smarthus for deg.

Hva når jeg har besøk eller låner bort huset mitt? Automatikk er både stilig og praktisk, men ting må også kunne styres manuelt – for eksempel av barna, når du har venner på besøk eller om du en gang skal selge huset. Du bør derfor sørge for også å ha fysiske enheter som kan betjenes av alle for å styre lys og varme, uavhengig av smarthusløsningen. Du trenger heller ikke bekymre deg for at automasjonene dine «ødelegges» ved at noen trykker på en fysisk bryter/termostat. Innstillingene ligger lagret i appen og kan aktiveres på nytt.

Hvilken hub skal jeg velge?
Dette finnes det dessverre ikke ett riktig svar på. Hvilken løsning som er den beste, vil variere fra hus til hus - avhengig av behov og hva du har lyst til å styre. Et tips er i alle fall å tenke gjennom både hva du ønsker å styre smart nå, men også hva du kan komme til å ville styre på senere tidspunkt.



Relaterte artikler