Det skal være blått, det skal være marmor, det skal være betong og marokkanske tepper. Det finnes så mange tips til oppussing der ute, men vil du ha et skikkelig godt oppussingstips før du pusser opp? God planlegging! Å planlegge godt er den beste investeringen du kan gjøre når du skal pusse opp. Ikke bare kan du spare tid og penger ved å planlegge godt, men tiden du bruker på å planleggingen, er bare en brøkdel av den tiden du mister ved ikke å planlegge. Men i jungelen av oppussingstips - hvor i all verden skal du begynne?
Her er sjekklisten du trenger til oppussingen:
1. Hva skal gjøres?
God planlegging er nøkkelen til oppussingssuksess. Med en skikkelig plan får du få eller ingen overraskelser, og du klarer å holde oversikt over både kostnader og tidsbruk. Planen skal inneholde absolutt alt som skal gjøres til punkt og prikke – rom for rom. Del opp hovedprosjektet i mindre delprosjekter, lag et budsjett og sett opp en planlagt rekkefølge for disse delprosjektene. Sett også en frist for når hvert enkelt delprosjekt skal være ferdig.
2. Hvem er med?
Det er mange familier som får seg en trøkk ved husbygging- og oppussingsprosjekter. Derfor er det viktig at du diskuterer oppussingsprosjektet med partneren din og øvrig familie. Er alle enige om hva som skal gjøres – og ikke minst hvem som eventuelt skal gjøre hva?
3. Hvem må underrettes?
Om noen. Men sørg for å få godkjenning og klarsignal fra alle nødvendige parter før du setter i gang med oppussing, enten det er byantikvaren, borettslaget eller naboen. Husk at det er bedre å be om tillatelse enn tilgivelse.
4. Hvordan er tingens tilstand?
Lag en tilstandsrapport. I en slik rapport beskriver du hvordan rommet eller rommene som skal pusses opp ser ut i dag, nøyaktig hva som skal gjøres og hvilke redskaper og produkter du vil ha bruk for.
5. Hvem skal gjøre hva?
Skal du pusse opp selv eller la fagfolk gjøre jobben? Avklar hva du har lyst og evne til å gjøre, og gjør prioriteringer ut ifra hvor mye penger og tid du har til rådighet. Husk at det ikke er alt du kan gjøre selv. La eksperter utføre alt som du ikke kan gjøre eller vet for lite om. Typiske oppgaver du må eller bør sette bort til fagfolk, er røropplegg, strømopplegg, støping av gulv, legging av membran og kanskje også montering av kjøkken og nytt interiør. Finn en elektriker her
6. Skal du gjøre noe selv?
Dersom du skal gjøre mye av oppussingen selv, finnes det mange gratis planleggingsverktøy på nettet. Plan3D, RoomSketcher og SketchUp er gode verktøy for alle som skal pusse opp. Det finnes også mange gode veiledninger på nettet, for eksempel YouTube. I tillegg er selgerne i ulike butikker og varehus behjelpelige med tips. Spør oss om hjelp her
7. Trenger du fagfolk?
Til større renovering kan det være smart å investere i litt hjelp fra arkitekt, interiørarkitekt eller andre fagfolk i planleggingsfasen. Dette kan spare deg for mange penger senere. Det kan også lønne seg å velge erfarne fagfolk til å koordinere prosjektet hvis det er mye som skal gjøres.
8. Får du de beste pristilbudene?
Om du skal leie inn håndverkere og fagfolk, må du sørge for å få tilbud fra flere for å sammenligne pris. Dette gjør du enkelt ved å legge ut en annonse på for eksempel Anbudstorget eller Mitt Anbud. De fleste tilbyr gratis befaring - det vil si at de kommer hjem til deg for å gjøre en vurdering av hva som må gjøres og hva det vil koste. Her kan du få mange gode tips helt gratis. Husk også å sjekke referanser før du eventuelt velger håndverker! Skal du gjøre noe med det elektriske har vi partnere du kan stole på! Finn en elektriker her
9. Har du tenkt smart oppussing?
Noen oppussingsprosjekter kan ha stor innvirkning på både verdien og interessen for boligen ved salg. Tenk derfor økonomisk og langsiktig før du setter i gang. Trender endrer seg hele tiden, og dersom du en gang skal selge boligen din, kan du tjene på å velge nøytrale farger, materialer og løsninger. Og husk: Kvalitetsarbeid går ikke av moten.
10. Har du husket kontrakt?
Husk å inngå en kontrakt med håndverkerne før oppussingen er i gang. Spør enten håndverkeren om kontrakt, eller last ned et avtaleskjema fra nettet, for eksempel fra Forbrukerrådet.
11. Har du orden i papirene?
Ta vare på all dokumentasjon som kontrakter, kvitteringer, navn på håndverkere, produkter og lignende i et arkiv. Det er alltid kjekt å ha orden i papirene om noe skulle oppstå.
12. Har du satt opp et skikkelig budsjett?
Sist, men ikke minst - sett et oppussingsbudsjett. Dette vil spare deg for overaskelser underveis.
Se hvordan du setter opp oppussingsbudsjett her
Lykke til med oppussingen!
Les mer om oppussing: