Dine tidligere søk
Søkeord
Kategori
Merker
Varehus
Foreslåtte produkter
ZigBee eller Z-wave
Hvis du har begynt å leke med ideen av et smarthus så har du nok hørt uttrykkene ZigBee og Z-wave. Det kan hende du allerede eier produkter som er kompatible med en av signaltypene, men hva er egentlig forskjellen på signalene?-
Fellestrekkene mellom signalene
I et normalt WiFi nettverk snakker enheter (mobiler, nettbrett, PC-er osv.) med en router. Routeren videreformidler så dette signalet. Routere kan settes opp i det som kalles et mesh-nettverk. Det vil si at det er flere enheter (flere routere) som snakker med hverandre. Altså kan du ha en router på flere steder i boligen din som sender signal til hovedenheten og sørger for at du har ett godt stabilt signal uansett hvor du er.
ZigBee og Z-wave er trådløse protokoller bygget på mesh-prinsippet. I et smarthus-system har man gjerne en gateway (en «hjerne») som styrer alle enhetene og som snakker med internett. Men ulike handlinger kan kreve at mer en ett produkt skal reagere på handlingen, eller at ett produkt er plassert langt unna gatewayen. Da må produktene snakke med hverandre så handlingen blir videreformidlet og alle produktene er tilkoblet nettverket.
Sikkerheten rundt signalene skal være tilsvarende. Begge benytter seg av AES 128-bit. Det er samme kryptering som flere nettbanker benytter seg av.
Men det er ulikheter ved signalene også.
-
ZigBee
ZigBee er en åpen standard. Det vil si at du som produsent kan benytte deg av løsningen uten å måtte betale noe for det. Da sier det seg selv at mange produsenter velger å benytte seg av denne løsningen.
ZigBee kjører på 2,4GHz frekvens. Dette er den samme frekvensen som de fleste trådløse signal kjører på, så det kan bli små forstyrrelser i signalet. Jo høyere Hz et signal kjører på, jo kortere er rekkevidden. Så i et ZigBee nettverk kan ikke produkter ha en lenger avstand enn 30m, hvis det er mye signalforstyrrelse kan det være at avstanden ikke kan være lenger en 10m. Men i en normal bolig er ikke dette noe problem. Til gjengjeld bruker ZigBee protokollen desidert minst energi så dine smarthus-produkter som kjører på batteri vil ha en veldig lang batterilevetid. ZigBee har heller ingen begrensning i hvor mange produkter som kan snakke sammen eller hvor mange «mesh-hopp» et signal kan gjøre.
ZigBee protokollen er også toveis. Det vil si at du ikke bare kan sende kommandoer til ett produkt, men du kan be om informasjon fra produktet. Altså du kan sette at termostaten skal stille seg til 24 grader og du kan få beskjed om at den har gjort det.
Det var tidligere slik at ZigBee best egnet seg for de som var teknisk kompetente. Systemet var laget for ulike enheter. Du hadde en protokoll for termostat, en for lys osv. så det krevde litt ekstra og få satt opp smarthjemmet. I dag har vi ZigBee 3.0 som gir oss forbrukere en protokoll, en standard, noe som har gjort ZigBee til en enkel løsning for alle.
Se vårt utvalg av ZigBee produkter her. -
Z-Wave
Z-wave er ett av de originale selskapene for smarthus-produkter. De har satt standarden for hvordan smarthus skal være. Z-wave er ikke en åpen standard, men deres løfte er at alle Z-wave produkter skal fungere sammen, det skal være enkelt å sette opp og kreve lite teknisk forståelse.
Z-wave kjører på 800-900MHz frekvens. Dette gir liten sjanse for signalforstyrrelser og gir en veldig god rekkevidde på signalet, opptil 100m, men signalet kan kun «hoppe» 4 ganger i motsetning til ZigBee. Z-wave har en maks støtte på 232 enheter, men til et vanlig hjem burde ikke det være noe problem.
Z-wave har akkurat sluppet sin siste serie 500, eller deres 5 generasjon. Produkter bygget med denne serien skal være mer besparende på energiforbruket, ha enda lenger rekkevidde og toveiskommunikasjon. De er også bakoverkompatible med eldre produkter.
Den største fordelen med Z-wave er enkelheten. Det skal være enkelt å sette opp sin egen hjemmeautomasjon. Ulempen ligger i at Z-wave produkter gjerne koster litt mer.
Se vårt utvalg av Z-wave produkter her.
- Smarthus illustrert av Fibaro
-
Hvilket signal er mest fremtidsrettet?
Det er vanskelig å si hvilket signal som er best da begge er gode med sine egne fordeler og ulemper. Valget kan avhenge av hvilke produkter du allerede har hjemme, eller hvilke produkter du har satt dine øyne på. Men i en smart verden skal man egentlig ikke behøve å velge mellom signal, man skal velge mellom produkter. Med Athom Homey som din gateway kan du bruke Z-wave, ZigBee, WiFi og bluetooth.
Du kan lese mer om Homey her.
Vi i Elektroimportøren er her for å hjelpe deg uansett. Valget er ditt.
Les mer om smarthus:
Søkeresultater for {{text}}
{{{text}}}
{{record.pageTitle}}
{{record.pageAbstract}}
Keywords: {{record.seoKeywords}}
Kundeservice
Om oss
Snarveier
Rom / Tema
Alle produkter på nettsiden vises med gjeldende priser og betingelser, og enkelte produkter beregnet for fast installasjon kan kun installeres av en registrert installasjonsvirksomhet. Les mer her.
Alt som går på strøm eller batterier (EE-avfall) skal leveres til retur når det ikke kan brukes lenger. Du kan returnere dette gratis i en av våre varehus og/eller andre butikker som selger samme type varer. Les mer her.
Alt innhold Copyright © 2009-2024 - Elektroimportøren AS. All bruk av tekst og bilder må avtales før bruk.