Alt du må vite om ladekabler til elbil
Elbiler går på strøm og alt som går på strøm, må lades. Men hva slags ladekabel trenger du? Og vet du forskjell på type 1 og 2?Elbiler går på strøm og alt som går på strøm, må lades. Men hva slags ladekabel trenger du? Og vet du forskjell på type 1 og 2?
Som alle andre elektroniske ting – må også elbilen lades. Fabrikantene har gjort dette enkelt, og det finnes to typer ladekabler. Hvilken du trenger, avhenger av hvilken type bil du har. Rune Botner, produktansvarlig i Elektroimportøren, forteller at vi skiller mellom ladekabler av type 1 og type 2.
Dette bør du vite før du kjøper ladekabel
– Dette er fordi det er forskjell på den kontakten som sitter på bilen. Noen billeverandører bruker type 1 og andre type 2, forteller han. Heldigvis er det ikke vanskelig å finne ut av hvilken type som passer til din elbil, kablene har nemlig forskjellig fasong. Kablene er 1-fas eller 3-fas og kommer i 16-32 amper.
Noen bilprodusenter selger lader sammen med elbil, men ofte må du kjøpe lader separat. Botner forteller at det er enkelte ting det kan være lurt å se etter når du skal velge ladekabel.
– Jeg ville sjekket at kabelen og pluggene er flammehemmende, og at den har en beskyttelse fra IP44 og oppover, sier han. Med IP44 mener han tetthetsgraden på kabel og plugger. IP44 er sprutsikker, og du kan i prinsippet spyle vann og andre ting på både kabel og plugg uten at det trekker inn fuktighet. En annen ting det kan være lurt å forsikre seg om, er om pluggene er sveiset eller loddet i kontaktpunktet, og at pluggen er fylt med harpiks.
– Dette oppfyller IEC-standarden, og bør oppgis når du søker på kabelen, under tekniske beskrivelser, forteller Botner. En siste ting som er greit å vite er hvor lang kabelen er, og hvor lang kabel du trenger til lading hjemme. Ladekabler til elbil selges i mange forskjellige lengder, så dette er lurt å ha rede på før du drar til butikken.
Dyr vs. billig ladekabel – er det noen forskjell?
– Ja, det er stor forskjell på de billige kablene og de som koster litt mer, forteller Botner.
Dette handler om kvalitet, men også om brannsikkerhet. Enkelte billigere kabler kan være rene gummikabler, som gjør at de ikke tåler de samme påkjenningene. Derfor råder Botner at du velger en flammehemmende PUR/TPE kabel. En annen forskjell ligger i kontaktpunktene på kabelen.
– Er den loddet eller er det skrutilkobling inne i pluggene? De kablene som er loddet og fylt med harpiks er de beste, fordi da blir det ikke bevegelse i pluggene, sier han. På denne måten er det ingen fuktighet som trenger inn i pluggen, hvilket gjør at den vil holde seg lengre. På billigere varianter kan både smuss og fuktighet trenge inn, og dette kan gjøre at kabelen kortslutter.
Har du en billig kabel, kan du dessuten risikere at den ryker.
– Ved bevegelse kan du få brudd og slitasje, og da kan kabelen ryke. Du tar den jo inn og ut av laderen, så det blir mye bevegelse på kabelen. Da er det viktig at du har en kabel med plugger som tåler dette, forteller han.
Ladekabel til elbilen: Det finnes ulike ladekabler til elbilen. Hvilken ladekabel trenger du?
Nødlader – kun i nød
Selv om ikke alle elbiler selges med lader inkludert, skal det fortsatt følge med en nødlader. Denne laderen kan brukes i en vanlig stikkontakt, men som ordet tilsier er dette kun til nødladning.
– Det er ikke lov i Norge å bruke nødladeren til noe annet enn når det er høyst nødvendig, sier Botner. Selv om det kan være fristende å låne litt strøm av en som ikke har hjemmelader i garasjen når du er på besøk, er dette altså noe du bør unngå – hvis du har nok strøm til å komme deg hjem eller til nærmeste hurtigladestasjon. Botner forteller at nødladning kun er lov dersom du har en egen kurs på maksimalt 10 amper.
– Jo mindre amper du har på sikringen, jo lengre tid tar det å lade bilen. Det vanlige er jo å ha 16 amper hjemme til lader sier han.
Det er altså vesentlige forskjeller på ladekabler til elbil, og for å være på den sikre siden lønner det seg derfor å ta en ekstra titt på de tekniske beskrivelsene til både lader og kabler. Sørg for å ha en ladestasjon hjemme, og bruk nødladeren kun når det er høyst nødvendig.
Les mer om elbil her
Dette koster det å ha elbil
Elbil og økonomiske fordeler: Det er penger å spare ved å bruke elbil, særlig når det kommer til forbruk av drivstoff.
Hjemmelader til elbilen? Dette må du vite!
Elbiler er billige i drift, særlig hvis du lader bilen hjemme! Her får du tips til hva du må du vite.
Elbil på vinterføre
Er det riktig at elbilens rekkevidde forandres om vinteren, og hvordan kan vi holde rekkeviddeangsten i sjakk?
Lading av elbiler og plug-in hybrider
Hva er egentlig Mode 1, 2 og 3? Ladeutstyr for elbiler kategoriseres som hurtig, semi-hurtiglading og normallading.
Fordeler og ulemper ved elbil
Usikker på hva du skal velge?Her får du fordelene (og ulempene!) ved elbil – så blir kanskje valget litt lettere å ta!
Elbillader ferdig montert
Reduser ladetiden og øk sikkerheten i din bolig med vår ferdig montert ladestasjonpakke! Finnes i 20A og 32A pakker.