Dine tidligere søk
Søkeord
Kategori
Merker
Varehus
Foreslåtte produkter
Lyspunkter i tilværelsen: Belysning - rom for rom
Når den mørke tiden kommer, blir behovet for riktig belysning større. Og riktig belysning varierer fra rom til rom og fra behov til behov. Her gir vi deg tipsene til hva som funker i hvilke rom.-
Nordmenn bruker mye tid innendørs, og da blir det spesielt viktig med god belysning. Nå som høsten står for døren, er det mange som synes det er deilig å være inne med god samvittighet. Årstiden påvirker behovet vårt for lys. Enten du vil lese en bok i ro og fred, lage mat til noen venner eller hjelpe minstemann med lekser, så trenger du lys. – Vi har behov for ulikt lys i ulike rom, sier Jonas Stavran Aas, elektriker og produktsjef i Elektroimportøren. Den gode nyheten er at det finnes lys til alle de forskjellige behovene man har i et hus.
Riktig mengde belysning er viktig. Har du for lite lys i et rom, kan det føles mørkt og trangt. For mye lys kan føles kaldt og åpent. Føler at ett eller flere av rommene hjemme mangler noe ekstra, bør du altså ta en titt på belysningen i rommet.
Varm og kald belysning
Vi kan belysning inn i tre kategorier: Generell belysning, arbeidslys og stemningslys. Generell belysning er rommets hovedlys, og dette lyset kommer vanligvis fra taket. Arbeidslys er ofte retningsstyrt lys som skal gi godt lys til for eksempel lesing og matlaging. Her brukes det ofte LED-pærer som gir et kaldere og hvitere lys, noe som gjør deg mer opplagt, og som dermed egner seg godt som arbeidslys. Stemningslys blir ofte kalt interiørbelysning eller «koselys», og kan for eksempel være en pendel-lampe over et spisebord. Her kan en dimmer med fordel brukes for å sette den rette stemningen. I stedet for LED-pærer brukes ofte dim-to-warm som er en type lyspærer som gir varmere farge på lyset og dermed et perfekt «koselys».
-
Del opp i soner
– Det finnes mange ulike løsninger for å lyse opp hjemmet, men noen generelle tips er å bruke lys fra forskjellig type lamper i ulik høyde, og forsøke å fordele lyset slik at man unngår mørke hjørner og kroker. Det er også fint å bruke belysning for dele rommet opp i soner, mener Jonas Stavran Aas.
Bli med på en tur fra rom til rom i boligen.
-
Belysning i entre
Entreen eller gangen er det første rommet du kommer til når du går inn i en bolig. Mange entreer er enten små og rotete, eller lange og smale, og det kan være en utfordring med riktig belysning. Entreen er ofte også et rom som mangler vinduer. Entreen trenger altså godt lys, og lyset bør kunne tennes ved inngangsdøren. Lyset bør også fordeles til alle kanter i rommet uten å blende, og for å lyse opp mørke kriker og kroker.
Downlights er svært godt egnet til belysning av entre og gang. Downlights kan vinkles inn mot garderobeskap for å gi oversikt. Det kan også være fornuftig å vurdere integrert belysning i skapet slik at du finner det du leter etter.
I en smal gang kan det være fint å plassere spottene eller downlightsene langs veggen. På den måten vil få en «gallerifølelse». En plafond som bygger lavt under taket gir også en god generell belysning. Du kan også ha en lampe på et bord i entreen. Et varmt lys gir et varmt førsteinntrykk. Sørg også for god belysning ved speilet i entreen, slik at du kan avverge melkebarter når du er på vei ut døra.Les mer om belysning i entre her
-
Belysning på bad
Belysning på bad kan fort bli et diskusjonstema. Mens noen helst vil ha dus og behagelig belysning, vil andre ha skikkelig lys. En dimmer på belysningen kan sette en stopper på diskusjonen og dekke alles behov.
Mange velger downlights som generelt lys i taket på badet, og dersom du er en av dem så er det viktig å plassere dem langs veggen, og ikke midt i taket. Da unngår du å få kraftig lys rett i hodet når du står foran speilet. De fleste bad har et lyspunkt ved speilet, nettopp fordi det kan være greit med godt lys når man skal sminke seg eller barbere skjegget, men vær obs på at lyset ved speilet bør komme forfra. Ved å ha lys rundt speilet lyser du opp ansiktet på en god måte. Det kan være nyttig å ha et ekstra lyspunkt i dusjen når dusjforhenget er trukket for.
Stadig flere benytter også såkalte LED-strips på bad. Led-strips er anvendelig og åpner for nye muligheter i et rom. Det kan brukes for å skape soner i rommet, det kan brukes i bakkant av speil, i nisjer eller andre steder der du vil ha lys mest for kosens og dekorens skyld.Les mer belysning på badet her
-
Belysning på kjøkken
Kjøkkenet er husets hjerte. Selv om kjøkkenet er et arbeidsrom, er det også mye hygge og kos forbundet med kjøkkenet. Det er her vi lager mat, spiser middag, leser avisen og hjelper barna med skolearbeid. På kjøkkenet er det altså fornuftig med variasjon i belysningen. I dette rommet kan det være lurt å ha dimmere slik at du har mulighet til å styre og justere lyset i de ulike sonene og områdene.
Ofte krever kjøkkenet et kjøligere og klarere lys for å gi godt arbeidslys under matlaging. Downlights i taket er en god løsning på dette. Hvis du har overskap bør du i tillegg huske lys under skapene slik at du får godt lys på benkene. Mange har også spisebordet på kjøkkenet eller i tilknytning til kjøkkenet. Med en lampe over bordet som henger litt lavt, får man et hyggelig stemningslys når måltidene skal spises. Men husk å plassere lampen riktig, ca 60 cm over bordplaten, slik at lyses spres på en god måte og ikke blender de som sitter ved bordet. En dimmer løser dette lett.Les mer om belysning på kjøkkenet her
-
Belysning på stue
Vi bruker stua til så mangt, og det krever at vi er gode til å kartlegge hvilke behov vi har hvor. Legg en plan for hvor du trenger hvilken belysning og still deg spørsmål som: Vil jeg lyse opp hele rommet eller bare over sofaen? Ønsker jeg punktbelysning på malerier og hyller, eller vil jeg lyse opp mest for hyggens skyld?
Ved å dele stua opp i områder, blir det mye enklere å velge riktig belysning. Særlig hvis boligen har en åpen løsning, kan det være smart å bruke belysning for dele rommet opp i soner. Du trenger ulik belysning i lesekroken og over spisebordet. I spise-sonen bør du unngå at lyset i lampene er for sterke, med svakere lys vil spise-sonen bli mer intim og koselig. Ved godstolen eller i lesekroken bør du tenke på å ha et godt arbeidslys fra en vegg- eller gulvlampe.
Og igjen: Husk at det alltid er smart å ha mulighet til å dimme lyset.Les mer om belysning i stuen her
-
Belysning på soverom
På et soverom har man vanligvis en lampe i taket og lys ved senga. Downlights med varmt lys skaper et rolig og behagelig lys som sprer seg godt og ikke skaper skyggeeffekter, og med en dimmer kan du justere lyset fra senga, slik at det blir så sterkt eller svakt som du ønsker. Om du heller vil ha en lampe i taket, så pass på at den sprer lyset godt slik at den gir «vaskelys» og lyser opp krokene når det trengs.
Mange supplerer med en vegg- eller bordlampe med et hvitere leselys ved senga. Velg gjerne en lampe som kan snus litt ut i fra hvor du ønsker lyset, og ha gjerne også et hvitere lys over garderobeskapet for å sikre skikkelig oversikt over hva som befinner seg i skuffer og skap. Led-strips bak hodegjerdet kan også gi en lun og hyggelig stemning i soverommet.Les mer om belysning på soverommet her
-
Belysning på barnerom
På et barnerom der det lekes, letes og ryddes mye, er det generelle tak-lyset det viktigste, og både downlights og plafonder egner seg godt. Barnerom bør som regel ikke ha høye eller ustøe lamper som kan velte, men en LED-lampe kan være fin å ha ved senga, da disse pærene ikke blir varme slik tradisjonelle pærer kan bli. På et barnerom kan det også være smart med lamper med dimbare pærer som justerer lysstyrken. Det er fint å ha på om natta slik at det er litt lys i rommet. Ettersom LED-pærer ikke utvikler varme, kan dermed trygt stå på om natta. LED-strips, gjerne under senga, kan også være fint for barn som ikke liker at det er mørkt når de skal sove. Hva med å teste noe helt nytt? De fleste barn liker farger, og da kan Philips Hue være gøy. Da får du farget lys i for eksempel rosa eller blått. Det høres kanskje fremmed og skummelt ut, men det er faktisk veldig kult og noe flere bør sjekke det ut.
Les mer om belysning på barnerom her
Les mer om belysning:
Søkeresultater for {{text}}
{{{text}}}
{{record.pageTitle}}
{{record.pageAbstract}}
Keywords: {{record.seoKeywords}}
Kundeservice
Om oss
Snarveier
Rom / Tema
Alle produkter på nettsiden vises med gjeldende priser og betingelser, og enkelte produkter beregnet for fast installasjon kan kun installeres av en registrert installasjonsvirksomhet. Les mer her.
Alt som går på strøm eller batterier (EE-avfall) skal leveres til retur når det ikke kan brukes lenger. Du kan returnere dette gratis i en av våre varehus og/eller andre butikker som selger samme type varer. Les mer her.
Alt innhold Copyright © 2009-2024 - Elektroimportøren AS. All bruk av tekst og bilder må avtales før bruk.